JFC
comment(s)
150 views this week
JFC

Jordi Font Cardona

Spanish cultural activist
The basics
About
Occupation Cultural activist
Country Spain
Date of birth Barcelona, Barcelonès, Àmbit metropolità de Barcelona, Catalonia
The details
Biography

Jordi Font i Cardona (Barcelona, 23 de maig de 1949) és un polític català. Desenvolupa, des de 1969, un intens activisme social i polític, en el moviment sindical, en el moviment urbà i en el procés d'unitat del socialisme català, en estreta interrelació amb el procés de transició democràtica i de restabliment de la Generalitat de Catalunya. A partir de l'any 1980, des de la Diputació de Barcelona, serà un dels principals impulsors de les noves polítiques culturals de la democràcia, així com del Pacte Cultural de 1985. Darrerament, des de l'Institut del Teatre i des del Consell Superior d'Ensenyaments Artístics de l'Estat, ha impulsat l'accés dels ensenyaments artístics superiors a l'Espai Europeu d'Educació Superior.

Biografia política

Jordi Font nasqué a Barcelona el 1949 al si d'una família treballadora. Entre els seixanta i els setanta, milita en una “Comissió d'Empresa” (CCOO) i és elegit “jurat d'empresa”(1969) del centre de càlcul SERESCO SA. A la Universitat de Barcelona, participa en el moviment dels “comitès de curs”. És empresonat durant un mes l'any 1971. És un dels fundadors de l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample (1974).

L'estiu de 1974, és membre del Nucli Gestor de Convergència Socialista de Catalunya (CSC), al voltant de la crida “Per la unitat dels socialistes de Catalunya”. Des de CSC, l'any 1976, és un dels impulsors del Congrés Constituent del Partit Socialista de Catalunya, que després s'adjectivarà “Congrés” per distingir-se del PSC-Reagrupament. De l'acord del PSC-Congrés amb la Federació Socialista de Catalunya del PSOE (FSC-PSOE) en sorgirà el Pacte d'Abril i la candidatura Socialistes de Catalunya, victoriosa a les primeres eleccions democràtiques del 15 de juny de 1977, cosa que decantarà la transició cap al restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas, el President exiliat. Serà també un dels impulsors del Congrés de la Unitat (1978), mitjançant el qual, el PSC-Congrés, la FSC-PSOE i el PSC-Reagrupament culminaran la unitat de tots els socialistes de Catalunya, amb la creació de l'actual Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que serà un factor decisiu per garantir la unitat civil del poble de Catalunya.

Membre de l'Executiva del Partit dels Socialistes de Catalunya des de 1980 fins al 2000, exerceix de Secretari de Cultura fins a 1996, impulsant el procés de definició de les polítiques culturals, particularment de -la política immigratòria: llibre “Els socialistes i el fet immigratori”, pòster “La llengua no ens dividirà”, creació i primera etapa Col·lectiu Gresol...; -de la política lingüística: edició del llibre “Els socialistes i la llengua”...; -de les polítiques culturals municipals: impuls de la declaració dels regidors de cultura de tot Catalunya “Per un marc de col·laboració en les polítiques culturals” (1981), convocatòria a Saifores dels fòrums CURTÓ sobre cultura i municipi...); -dels programes de govern de cultura per a Catalunya i per a Espanya.

Impulsor del Pacte Cultural (1985), acordat entre el Conseller de Cultura Joan Rigol i el Primer Secretari del PSC Raimon Obiols i signat per les diverses administracions públiques catalanes. Participa en les negociacions legislatives de la llei de museus, la llei del sistema bibliotecari, la segona llei de la llengua...

Dissenya i impulsa els Premis del Primer de Maig, organitzats conjuntament pel PSC, la UGT i les JSC. Autor del llibre ”L'Àlbum de la Catalunya popular” (edicions PSC). Co-Comissari de l'exposició “La pàtria dels humans”, sobre la història del socialisme català (Museu d'Història de Catalunya). Autor d'articles i treballs diversos sobre política general i sobre catalanisme. En el marc de la Convenció pel Futur, autor del treball “Una idea de Catalunya” (Pagès Editors, 2008).

Membre de Nou Cicle (diari digital L'HORA), col·lectiu que agrupa els sectors socialistes més afins a Raimon Obiols. Membre del fòrum L'Opinió Catalana. Membre del Cercle Catalanista de l'Ateneu Barcelonès.

Uns quants dies després de la Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa", el 17 de setembre de 2012, a contracorrent de la posició hostil a la independència liderada pel secretari del PSC, Pere Navarro, en Jordi Font es declarà a favor d'un estat propi per Catalunya.

Gestió cultural

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona.

El 1974, en el marc de la Fundació Jaume Bofill, impulsa iniciatives relacionades amb el jove moviment veïnal de Barcelona. Participa en la creació de la Fundació Serveis de Cultura Popular, des d'on promou projectes innovadors de caràcter sociocultural.

El 1982 és nomenat Director de Promoció Cultural de l'Ajuntament de l'Hospitalet del Llobregat on impulsa l'actualització de la seva política cultural. El 1984 és nomenat Coordinador de Cultura de la Diputació de Barcelona, implantant la reconeguda política cultural d'aquesta administració:

-Convocatòria d'Interació-84, encontre fundacional de les polítiques cultural tant en l'àmbit català com espanyol;

-Creació del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC), l'any 1985, on es formaran durant anys bona part els gestors culturals del conjunt d'Espanya;

-Modernització i generalització de la vella Xarxa de Biblioteques Populars (o de Lectura Pública) a la província de Barcelona, amb l'impuls de les concurregudes i celebrades “biblioteques de nova generació”;

-Creació de l'Oficina de Difusió Artística (ODA), articuladora dels circuits territorials de difusió artística (teatre, música, dansa, arts visuals) i promotora de les programacions estables;

-Creació de les xarxes de museus i arxius municipals...

Impulsor dels traspassos, de la Diputació de Barcelona a la Generalitat de Catalunya, de la Biblioteca de Catalunya, del Museu Arqueològic i del jaciment arqueològic d'Empúries.

A partir de 1999, és nomenat Comissionat de la Presidència de la Diputació per a Assumptes Culturals. Des d'aquesta responsabilitat,

-Elabora l'estudi-proposta “La cultura y la administración local en el marco español”, per a la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) d'àmbit espanyol;

-Impulsa la creació de la xarxa europea Sigma, d'administracions intermèdies per a la cultura;

-Impulsa la creació de la xarxa iberoamericana Interlocal, de ciutats per a la cultura;

-Impulsa i coordina el Fòrum Metropolità de Regidors de Cultura, que dóna lloc a un primer Programa Metropolità de Cultura (2002).

Ha estat membre del Consorci de la Biblioteca de Catalunya, del Consorci del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, de la Comissió Plenària del Pacte Cultural, del Consorci de les Drassanes-Museu Marítim, del Consorci del Palau de la Música, del Consorci del Gran Teatre del Liceu, del Patronat de la Biblioteca Arús, de la Comissió Redactora del capítol de cultural de la Candidatura Olímpica “Barcelona-92”, de la Junta de l'Orfeó Català, del Patronat del Teatre Lliure...

Autor d'estudis, ponències i articles sobre política cultural, per a congressos, conferències, diaris i revistes. Aquests escrits, fins al 1991, estan recollits al llibre Papers de Política Cultural (Edicions62, 1991).

Comissari de l'exposició “Ciutadana Maria Aurèlia” sobre M.A. Capmany (Virreina).

Institut del Teatre

El novembre de 2002 va ser nomenat director general de l'Institut del Teatre, càrrec que exercí fins al 22 de maig de 2014, on promogué la renovació dels serveis centrals, de les infraestructures i del sistema de contractació del professorat; del fons documental, bibliogràfic i patrimonial de les arts escèniques; i de les quatre escoles que l'Institut conté, en una línia de creixent exigència artística i pedagògica.

A primers del 2004, convoca Aula TMD -encontre de les escoles superiors de teatre, música i dansa de tota Espanya- i incideix en els esborranys de la Llei Orgàniva de l'Educació (LOE) en favor del ple reconeixement dels ensenyaments artístics superiors, bé que amb un règim diferent de l'universitari i adequat a l'especificitat de les arts. És nomenat membre del Consell Superior d'Ensenyaments Artístics de l'Estat. D'altra banda, és elegit membre de la Comissió Executiva d'ACESEA, xarxa de les escoles superiors artístiques de tot el territori de l'Estat. En aquesta doble condició, és un dels principals impulsors del procés de negociació i aprovació de la nova regulació que durà els ensenyaments artístics superiors a esdevenir membres de ple dret de l'Espai Europeu d'Educació Superior, amb la capacitat de desenvolupar el Grau, els Màsters de Postgrau (tant d'especialització com d'iniciació a la recerca) i, de manera concertada amb la universitat, el Doctorat.

El curs 2010-11, s'implanta el primer curs de Grau dels nous plans d'estudis a tota Espanya. Autor de “Crónica de un trayecto” (llibre Las Enseñanzas Artísticas Supriores, ACESEA, 2010) on s'explica el procés seguit.

Impuls, a l'Institut, del procés d'elaboració i implantació dels nous plans d'estudis del Grau d'Art Dramàtic i del Grau de Dansa. Impuls del desenvolupament del Postgrau i de la recerca. Impuls del projecte de Centenari de l'Institut del Teatre per al 2013 on ha de culminar la consolidació i la projecció de l'Institut com un “centre superior de formació i recerca de les arts escèniques” de primera línia mundial.

És autor d'articles i treballs diversos sobre l'ordenació dels ensenyaments artístics. Ha estat membre de la Comissió de Teatre del Ministeri de Cultura, del Consell d'Administració del Teatre Nacional de Catalunya, de la mesa de teatre del Consell de la Cultura i de les Arts de Catalunya.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jordi Font i Cardona Modifica l'enllaç a Wikidata
The contents of this page are sourced from a Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comment(s) so far
Leave a comment
Add a word
What's the good word on Jordi Font Cardona?
To suggest a correction, or to flag this profile for review, click:
Loading...
align-centeralign-justifyalign-leftalign-rightcalendarclosedeletediscographydownloadfacebookvideogplusgridinfoinstagramlikelinklinkedinwhatsappmyspacenew-windowquoraquoteredditsearchsoundcloudspotifytumblrtwittervertical-ellipsisviewvinevkwebsiteyoutubebriefcaseeditmaillocationcardawardchildeducationfamilydeathradiotvcamerabibliographymoneytheaterbaseballbasketballfootballpoliticsarrow-right-longarrow-left-longbiographybusinessarrow-leftarrow-rightbodybuildingrunningswimmingtable-tennischesscommentsusernewscommentsresizelogoutstumbleuponchartwordlistarrow-uparrow-down pandoragplay