Quantcast
JPK
comment(s)
18 views this wk.
JPK

Jens Pedersen Kofoed

male human
The basics
About
Date of birth
Date of death 1691
Authority VIAF id
The details
Biography

Jens Pedersen Kofoed eller Kofod, född 1628, död 1691, var en dansk militär.

Kofoed var son till borgmästaren i Rønne, begick som ung ett dråp och tog sannolikt därför värvning som ryttare i Skåne. 1658 återvände Kofoed till Bornholm och uppträdde i december samma år som en av ledarna vid öns befrielse från svenskarna, särskilt vid tillfångatagandet av den svenske guvernören Johan Printzensköld. Traditionen att Kofoed var upptrorets egentlige ledare, syns dock oriktigt. Koefoed belönades med en kaptensfullmakt i melisen och betydande ekonomiska fördelar. Vid den svenska flottans skeppsbrott vid Bornholm 1678 lär Kofoed som var en hätsk svenskfiende ha yrkat på att alla ilandkomna skulle ihjälslås.

Källor

  • Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 708 
The contents of this page are sourced from a Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comment(s) so far
Leave a comment
Add a word
What's the good word on Jens Pedersen Kofoed?
To suggest a correction, or to flag this profile for review, click:
align-centeralign-justifyalign-leftalign-rightcalendarclosedeletediscographydownloadfacebookvideogplusgridinfoinstagramlikelinklinkedinwhatsappmyspacenew-windowquoraquoteredditsearchsoundcloudspotifytumblrtwittervertical-ellipsisviewvinevkwebsiteyoutubebriefcaseeditmaillocationcardawardchildeducationfamilydeathradiotvcamerabibliographymoneytheaterbaseballbasketballfootballpoliticsarrow-right-longarrow-left-longbiographybusinessarrow-leftarrow-rightbodybuildingrunningswimmingtable-tennischesscommentsusernewscommentsresizelogoutstumbleuponchartwordlistarrow-uparrow-downpandoragplaydeezerihearttuneinpandoragplaydeezerihearttuneinitunes