Quantcast
GDH
comment(s)
54 views this wk.
GDH

Gerard den Hertog

Dutch theologian and university professor
The basics
About
Occupation Theologian Educator
Country Netherlands
Date of birth
Authority VIAF id
The details
Biography

Gerard (Cornelis) den Hertog (Mijdrecht, 25 augustus 1949) is sinds 1974 predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en was van 2001 tot zijn emeritaat in 2016 hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Den Hertog groeide op in een predikantsgezin. Zijn grootvader was de in bevindelijk-gereformeerd Nederland bekende ds. R. Kok die begin jaren vijftig de overstap maakte van de Gereformeerde Gemeenten naar de Christelijke Gereformeerde Kerken. Hij studeerde van 1967 tot 1974 theologie aan de Universiteit Utrecht en de Theologische Hogescholen in Apeldoorn en Kampen (Oudestraat). Aan deze laatste opleiding promoveerde hij in 1989 cum laude op een studie over de Duitse theoloog Hans Joachim Iwand, Bevrijdende kennis. De 'leer van de onvrije wil' in de theologie van Hans Joachim Iwand. Hij publiceerde hierna nog diverse studies over deze Duitse theoloog uit de Bekennende Kirche en was betrokken bij de uitgave van diens nagelaten werk.

Den Hertog heeft bijzondere belangstelling voor de verhouding tussen kerk en Israƫl en voor de dialectische theologie. Over verschillende Nederlandse sympathisanten daarvan (Kornelis Heiko Miskotte, Jan Koopmans en Oepke Noordmans) publiceerde hij studies. Ook houdt hij zich bezig met vragen rond de eschatologie en met name de betekenis van de christelijke toekomstverwachting voor de ethiek.

The contents of this page are sourced from a Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comment(s) so far
Leave a comment
Add a word
What's the good word on Gerard den Hertog?
To suggest a correction, or to flag this profile for review, click:
align-centeralign-justifyalign-leftalign-rightcalendarclosedeletediscographydownloadfacebookvideogplusgridinfoinstagramlikelinklinkedinwhatsappmyspacenew-windowquoraquoteredditsearchsoundcloudspotifytumblrtwittervertical-ellipsisviewvinevkwebsiteyoutubebriefcaseeditmaillocationcardawardchildeducationfamilydeathradiotvcamerabibliographymoneytheaterbaseballbasketballfootballpoliticsarrow-right-longarrow-left-longbiographybusinessarrow-leftarrow-rightbodybuildingrunningswimmingtable-tennischesscommentsusernewscommentsresizelogoutstumbleuponchartwordlistarrow-uparrow-downpandoragplaydeezerihearttuneinpandoragplaydeezerihearttuneinitunes