Quantcast
GS
comment(s)
188 views this wk.
GS

Georges Six

The basics
About
Date of birth Vlamertinge, Ypres, Arrondissement of Ypres, West Flanders
Date of death Nov 22, 1952 Brussels, Arrondissement of Brussels-Capital, Brussels-Capital Region, Belgium
The details
Biography

Joris Six (Vlamertinge, 20 oktober 1887 - Brussel, 22 november 1952) was een voormalig bisschop van het titulair bisdom Baliana en apostolisch vicaris van het vicariaat-generaal Leopoldstad (in het toenmalige Belgisch-Congo).

Six trad in bij de Missionarissen van Scheut en vertrok op 19 februari 1914 naar Belgisch-Congo. Hij werkte in Kangu, Boma, Muanda en Leopoldstad. In die laatste plaats assisteerde hij bisschop Camille Van Ronslé. Van 1928 tot 1930 was hij terug in België en actief als de econoom van het klooster is Scheut. In 1930 vertrok hij voor een tweede periode naar Congo, eerst terug naar Boma, vervolgens terug naar Leopoldstad. In oktober 1932 stond hij in voor de organisatie van het een katholiek congres aldaar onder voorzitterschap van toenmalig apostolisch delegaat Aartsbisschop Giovanni Battista Dellepiane. Het vicariaat-generaal Leopoldstad was na het ontslag van Natalis De Cleene C.I.C.M. in 1932 onbezet. Op 26 februari 1934 werd hij door paus Pius XI benoemd tot de apostolisch vicaris van Leopoldstad en titelvoerend bisschop van Baliana. Voor zijn bisschopswijding diende hij terug te keren naar België. Op 10 april 1934 kwam hij per boot terug in Antwerpen toe. Hij werd op 14 mei 1934 in de Sint-Maartenskathedraal te Ieper tot bisschop gewijd. Consacrerend bisschop was Mgr. Lamiroy, bisschop van Brugge, met assistentie van Mgr. Coppieters, bisschop van Gent en Mgr. Van der Hoven, apostolisch vicaris van Boma en titelvoerend bisschop van Sinna. Na de wijding keerde hij terug naar zijn vicariaat.

Six werd begraven te Zuun, waar zich de begraafplaats van de Missionarissen van Scheut bevindt.

Het Monseigneur-Six-plein te Vlamertinge is naar hem vernoemd en in de kerk aldaar hangt nog altijd een portret. Ook is zijn wapenschild zichtbaar in het brandglas aan de inkomhal van het College te Ieper.

The contents of this page are sourced from a Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comment(s) so far
Leave a comment
Add a word
What's the good word on Georges Six?
To suggest a correction, or to flag this profile for review, click:
align-centeralign-justifyalign-leftalign-rightcalendarclosedeletediscographydownloadfacebookvideogplusgridinfoinstagramlikelinklinkedinwhatsappmyspacenew-windowquoraquoteredditsearchsoundcloudspotifytumblrtwittervertical-ellipsisviewvinevkwebsiteyoutubebriefcaseeditmaillocationcardawardchildeducationfamilydeathradiotvcamerabibliographymoneytheaterbaseballbasketballfootballpoliticsarrow-right-longarrow-left-longbiographybusinessarrow-leftarrow-rightbodybuildingrunningswimmingtable-tennischesscommentsusernewscommentsresizelogoutstumbleuponchartwordlistarrow-uparrow-downpandoragplaydeezerihearttuneinpandoragplaydeezerihearttuneinitunes